Body Scan: Een korte introductie

Bodyscan

 

 

Het idee om een bodyscan te ondergaan klinkt misschien beangstigend en opdringerig, maar in werkelijkheid is het een eenvoudige procedure. Bodyscans worden gebruikt als alternatief voor röntgenfoto's bij veiligheidscontroles op veel luchthavens en andere openbare gelegenheden. Het doel van een bodyscan is om snel potentiële bedreigingen of verborgen explosieven op uw lichaam op te sporen. In sommige gevallen kan dit ook worden gedaan met een handdetector die een millimetergolfscanner wordt genoemd. Zoals hierboven vermeld, gebruikt een bodyscan een lage dosis ioniserende straling om metalen voorwerpen onder uw kleding op te sporen. Dit staat bekend als radiologische beeldvorming of, in lekentaal, röntgenbeeldvorming. Omdat u tijdens een bodyscan aan zeer lage stralingsniveaus wordt blootgesteld, is de kans dat er schadelijke effecten optreden zeer klein, tenzij u bepaalde medische aandoeningen heeft en/of extreem gevoelig bent voor ioniserende straling.

Wat houdt een bodyscan in?

Een bodyscan bestaat uit twee delen: het scanproces en het analyseproces. Ten eerste begint het scanproces met het staafvormige apparaat dat wordt gebruikt om de scan uit te voeren. De scanner wordt dicht op uw huid gehouden en gericht op de middellijn van uw lichaam (het midden van uw lichaam tussen uw borsten en uw onderbuik). Wanneer het staafje op uw middellijn wordt gericht, zendt het een elektromagnetische puls van laag niveau door uw lichaam. Deze lage elektromagnetische puls is vergelijkbaar met de elektromagnetische puls die wordt gebruikt in batterijen van polshorloges en gewone huishoudelijke koelkasten om deze apparaten draaiende te houden. Hij zorgt ervoor dat vloeibaar metaal in uw lichaam uitzet en samentrekt, waardoor een herkenbaar beeld van uw lichaamsoppervlak ontstaat. De sonde kan duidelijk onder uw kleding kijken, maar dringt uw lichaam niet binnen.

Vervolgens vergelijkt de software van de scanner uw lichaamsbeeld met opgeslagen beelden om eventuele metalen voorwerpen of afwijkingen onder uw kleding op te sporen. Metalen voorwerpen, zoals munten en sleutels, kunnen zichtbaar zijn in het beeld. Als een munt of sleutel wordt gedetecteerd, kan deze worden gemarkeerd en verwijderd. Zo worden verborgen voorwerpen gedetecteerd. De scannersoftware zal niets detecteren als het te klein is om gedetecteerd te worden.

Hoe lang duurt een bodyscan?

Afhankelijk van het gebruikte type scanner duurt een bodyscan tussen twee seconden en drie minuten. Omdat het proces geautomatiseerd is, hoeft u tijdens de scan niet bewegingsloos te blijven. Als u loopt, kunt u uw handen naast u houden en uw armen of schouders bewegen alsof u zich uitrekt. Als u echter zit, kunt u uw handen stilhouden en uw onderarmen op uw dijen laten rusten.

Terwijl u op de scan wacht, kunt u rondlopen of stil blijven zitten en wachten tot de scan klaar is. Wanneer de scan klaar is, registreert de software van de scanner de scan en begint het analyseproces.

De voordelen van een bodyscan

Een bodyscan heeft een aantal voordelen. Ten eerste detecteert hij potentiële bedreigingen voor uw veiligheid en beveiliging. Een bodyscan kan bijvoorbeeld snel en gemakkelijk een vuurwapen of explosieven opsporen. Ten tweede is een bodyscan minder ingrijpend dan een röntgenfoto. Een persoon die een bodyscan uitvoert hoeft dan ook niet dezelfde opleiding te volgen als een röntgenoloog. Ten derde is een bodyscan sneller dan röntgentechnologie. Een bodyscan duurt tussen twee seconden en drie minuten, terwijl een röntgenonderzoek tot 10 minuten kan duren. Dankzij deze kortere tijd kunt u sneller door de veiligheidscontrole.

Conclusie

Over het geheel genomen is een bodyscan een snelle en eenvoudige manier om uw veiligheid en zekerheid te vergroten. Hij is invasiever dan een röntgenfoto en kan potentiële bedreigingen opsporen, waaronder explosieven onder uw kleding. Een bodyscan is minder ingrijpend dan een röntgenfoto, is sneller dan röntgentechnologie en stelt u niet bloot aan mogelijk aanstootgevende beelden. Ten slotte is een bodyscan een gunstige procedure voor degenen die ervoor kiezen een scan te ondergaan.