De voordelen van thuiszorg

 Zorg aan huis Terneuzen

In een perfecte wereld zouden we allemaal jong en gezond zijn, altijd in ons eigen huis blijven wonen en nooit hulp van iemand nodig hebben. Maar we leven niet in die perfecte wereld. Ouder worden en chronische ziekten zoals Alzheimer, beroertes en de ziekte van Parkinson betekenen dat velen van ons niet veel langer voor zichzelf kunnen zorgen. Dat gezegd hebbende, kan de gedachte dat we thuiszorg nodig hebben een ongemakkelijke zijn. Het hoeft echter niet iets te zijn waar u bang voor bent – vooral niet als u nu actie onderneemt om vooruit te plannen voor uw toekomstige behoeften. In deze blogbijdrage gaan we na waarom u thuiszorg nodig zou kunnen hebben (en hoe u ervan kunt profiteren). We gaan ook in detail in op welke thuiszorgdiensten beschikbaar zijn en waar u rekening mee moet houden voordat u een aanbieder kiest.

 

Waarom heb je thuiszorg nodig?

Er zijn veel goede redenen waarom u thuiszorg nodig zou kunnen hebben. Deze omvatten: – Uw gezondheid gaat achteruit. Dit kan te wijten zijn aan een chronische gezondheidstoestand, bijwerkingen van medicatie of complicaties van een verwonding of operatie. Het belangrijkste is dat uw gezondheid niet meer is wat het geweest is en dat u daardoor het risico loopt hulp nodig te hebben. – U heeft een handicap of cognitieve achteruitgang. Dit kan het gevolg zijn van een degeneratieve aandoening zoals dementie of een beroerte die uw denkvermogen en/of mobiliteit heeft aangetast. – U bent herstellende van een verwonding of een operatie. – U zorgt voor een ziek familielid.

 

Gezondheidsvoordelen van thuiszorg

– Uw gezondheid wordt in het algemeen beter. Als u zich kunt concentreren op de zorg en ondersteuning die u nodig hebt, voelt u zich beter en geneest u zelfs sneller. Als gevolg daarvan kunt u comfortabeler en langer leven. – U kunt ziekenhuisopnames vermijden. Als u hulp nodig heeft bij dagelijkse taken, kunt u na een ziekte of operatie waarschijnlijk eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden. Dit vertaalt zich in lagere gezondheidszorgkosten op lange termijn voor u en uw dierbaren. – U kunt blijven deelnemen aan activiteiten die u leuk vindt. U kunt hobby's en interesses blijven uitoefenen (zoals tuinieren, knutselen of zelfs lezen) die bijdragen aan uw algehele geluk en welzijn.

 

Veiligheidsvoordelen van thuiszorg

– U hebt minder kans om te vallen en fouten te maken die letsel kunnen veroorzaken. Valpartijen zijn een belangrijke doodsoorzaak bij senioren en kunnen u veel pijn en letsel kosten. Als u hulp nodig heeft bij dagelijkse taken, zult u ook minder snel fouten maken die op de lange termijn schadelijk voor u kunnen zijn. – U kunt het risico op brand verminderen. Dit kan vooral belangrijk zijn als u mobiliteitsproblemen hebt waardoor het moeilijk is een brand snel te blussen. – U kunt voorkomen dat u besmettelijke ziekten oploopt. U kunt situaties vermijden waarin u het risico loopt een ziekte op te lopen (zoals eten of drinken delen met anderen die een besmettelijke ziekte hebben).

 

Sociaal-emotionele voordelen van thuiszorg

– U kunt isolement vermijden. U voelt zich misschien meer op uw gemak als u thuis blijft in plaats van in een verpleeghuis of een woonzorgcentrum. Dit kan te maken hebben met privacy, angst voor een infectie of de wens om deel te blijven nemen aan hobby's en activiteiten die u al uw hele leven doet. – U kunt bij uw dierbaren zijn. Als u hulp nodig heeft bij dagelijkse taken, kunnen uw dierbaren u blijven verzorgen. Dit kan u helpen om u minder geïsoleerd te voelen en minder kans te lopen op een depressie. – U kunt de aandacht en genegenheid krijgen die u wenst. Dit kan belangrijk zijn voor mensen die zich eenzaam of verwaarloosd voelen. Als u de zorg krijgt die u nodig heeft, kunt u zich beter voelen over uzelf en uw relaties.